Options
Η στάση των καταναλωτών έναντι των λειτουργικών τροφίμων
Author(s)
Καρβέλα, Ευαγγελία
Advisor(s)
Χατζηφανής, Λυκούργος
Abstract
Την τελευταία χρόνια ένας νέος όρος χρησιμοποιείται στον χώρο των τροφίμων. Τα λειτουργικά τρόφιμα αποτελούν μια νέα διατροφική πραγματικότητα, η οποία συνεχώς βρίσκει έδαφος για να αναπτυχθεί. Ο λόγος αυτής της ανάπτυξης βασίζεται στην επιθυμία των καταναλωτών είτε να ενισχύσουν τον οργανισμό τους μέσω της διατροφής είτε επιθυμούν να προλάβουν ή να καθυστερήσουν ασθένειες αλλά και της ανάγκης τους να προλαμβάνουν τις ασθένειες παρά να τις θεραπεύουν. Τα λειτουργικά τρόφιμα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του ‘80 στην Ιαπωνία και από εκεί εξαπλώθηκαν σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η ραγδαία αυτή ανάπτυξη οδήγησε στη διεξαγωγή ερευνών για την καταναλωτική συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω από τα λειτουργικά τρόφιμα τόσο σε επίπεδο παγκόσμιο όσο και στην εγχώρια αγορά και αποτέλεσε το λόγο συγγραφής της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας. Τα σημαντικότερα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ποσοτική έρευνα σχετικά με τους Έλληνες καταναλωτές είναι ότι εμπιστεύονται τα λειτουργικά τρόφιμα και τα καταναλώνουν πολύ συχνά ακόμα και όταν δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι. Εάν και δεν έχουν καθαρή εικόνα για το τι ακριβώς κάνουν έχουν γνώση για τη μεγάλη γκάμα που έχουν καθώς επίσης μπορούν να διακρίνουν ποια μπορούν να επιδράσουν θετικά στην υγειά τους και ποια όχι. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα τρόφιμα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση αλλά και τη βελτίωση της υγείας τους, καθώς και να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα υγείας. Οι πληροφορίες που συλλέγουν γύρω από τα τρόφιμα αυτά είναι πολλές μα υπερισχύουν εκείνες των ειδικών σε θέματα διατροφής (γιατροί, διατροφολόγοι κ.α.) μιας είναι πιο προσεκτικοί σε θέμα υγείας. Όλοι οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να καταναλώσουν κάτι αντίστοιχο άσχετα με τον γενικότερο τρόπο ζωής του (υγιεινό ή συμβατικός) και το κόστος δεν αποτελεί για αυτούς ανασταλτικό παράγοντα εάν το πλεονέκτημα είναι μεγάλο υπερ. της υγεία τους.
Date Issued
2020-07-13
Department
Publisher
Σχολή Διοίκησης και Επιχειρήσεων