Public Health (PhD) / Δημόσια Υγεία (PhD)
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Public Health (PhD) / Δημόσια Υγεία (PhD) by Author "Chrysostomou, Stavri"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
- Publication«Ανασφάλεια τροφίμων, διατροφική συμπεριφορά και νοσηρότητα χρόνιων παθήσεων στον κυπριακό πληθυσμό»(Σχολή Θετικών Επιστημών και Τμήμα Ιατρικής, Ιατρική Σχολή : Διδακτορικό στην Δημόσια Υγεία, 2024-03-12)
;Καντηλάφτη, ΜαρίαChrysostomou, StavriI. Εισαγωγή: Η ανασφάλεια τροφίμων, η οποία ορίζεται ως η μη ικανότητα πρόσβασης και η μειωμένη διαθεσιμότητα ποσοτικά και ποιοτικά επαρκών τροφίμων αυξάνεται σημαντικά ένεκα των τρέχων εξελίξεων παγκοσμίως. II. Σκοπός: Σκοπός ήταν η αποτίμηση του επιπολασμού της ανασφάλειας τροφίμων στην Κύπρο και η σχέση της με την νοσηρότητα χρόνιων παθήσεων, τη διατροφική συμπεριφορά (βραδινή υπερφαγία, Σύνδρομο Βραδινής Κατανάλωσης Τροφής, συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων) καθώς επίσης και με τη φυσική δραστηριότητα και τα κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία. III. Mεθοδολογία: Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι και το Μάιο του 2023, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1255 ενηλίκων ≥18 ετών. Η δειγματοληψία βασίστηκε στη μέθοδο των προκαθορισμένων ποσοστών με βάση την ηλικία, το φύλο και την επαρχία διαμονής των ατόμων. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίων τα οποία ήταν έγκυρα για τον κυπριακό πληθυσμό. IV. Αποτελέσματα: Ο επιπολασμός της ανασφάλειας τροφίμων στην Κύπρο ανέρχεται στο 12.6%. Τα βασικά ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν ότι τα άτομα με εισόδημα €6,500-€19,500 και >€19,500 είχαν 50.6% (ΑOR:0.494,95%CI 0.284,0.858) και 85.1% (ΑOR:0.149,95%CI 0.730,0.306) αντίστοιχα λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν ανασφάλεια τροφίμων σε σχέση με τα άτομα που είχαν εισόδημα <€6,500. Όσον αφορά στα υπόλοιπα κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία, αυτά δεν φαίνεται να σχετίζονται στατιστικά σημαντικά με την ανασφάλεια τροφίμων. Σχετικά με την νοσηρότητα χρόνιων παθήσεων, η πιθανότητα να βιώσουν ανασφάλεια τροφίμων τα άτομα με πολυνοσηρότητα ήταν αυξημένη κατά 62.9% (OR:1.629,95%CI 1.063,2.498) σε σχέση με τα άτομα χωρίς πολυνοσηρότητα. Επιπρόσθετα, τα άτομα με βραδινή υπερφαγία είχαν 63.1% (OR:1.631,95%CI 1.094,2.432) περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ανασφάλεια τροφίμων, σε σχέση με αυτούς που δεν παρουσίασαν βραδινή υπερφαγία. Επίσης, τα άτομα που κατανάλωναν >3 ημερήσια γεύματα ή γευματίδια, είχαν 35.9% (OR:0.641,95%CI 0.437,0.942) λιγότερες πιθανότητες αντίστοιχα να βιώσουν ανασφάλεια τροφίμων, σε σχέση με τα άτομα που καταναλώνουν 1–3 ημερήσια γεύματα ή γευματίδια. Τέλος, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια στατιστικά σημαντική επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στην ανασφάλεια τροφίμων. V. Συμπεράσματα: Ο επιπολασμός της ανασφάλειας τροφίμων στην Κύπρο αγγίζει το 12.6%. Η ανασφάλεια τροφίμων φάνηκε να έχει στατιστικά σημαντική σχέση με το εισόδημα την πολυνοσηρότητα, καθώς επίσης και με κάποιες διατροφικές συμπεριφορές, όπως είναι η βραδινή υπερφαγία και η συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων.