Education Sciences: Special and Inclusive Education (M.A.) / Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση (M.A.)
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Education Sciences: Special and Inclusive Education (M.A.) / Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση (M.A.) by Subject "εκπαιδευτικοί"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
- Publication«Εκφοβισμός σε παιδιά με αναπηρίες στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα»(Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών : Μεταπτυχιακό Ειδικής και Ενιαίας Εκπαίδευσης, 2023-06-30)
;Αλεξανδρίδη, Δέσποινα- ΕλένηΔαμιανίδου, ΕλένηΈνα σημαντικό φαινόμενο που διατηρείται στην σύγχρονη κοινωνία είναι ο σχολικός εκφοβισμός στα παιδιά με αναπηρία. Το συγκεκριμένο ζήτημα δυσχεραίνει το σχολικό περιβάλλον ανεξαρτήτου βαθμίδας. Ακόμη, υπάρχουν ποικίλες μορφές που μπορεί να συναντηθεί και να εκδηλωθεί. Σημαντικοί προάγοντες στην έξαρση του φαινομένου αποτελούν το φύλο και η ηλικία των παιδιών. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθούν οι μορφές του εκφοβισμού που ασκούνται σε παιδιά με αναπηρία που φοιτούν στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και οι επιπτώσεις για τα παιδιά που υφίστανται εκφοβισμό. Αρχικά, η παρούσα διπλωματική μελέτη παρουσιάζει το θεωρητικό πλαίσιο γύρω από το θέμα του σχολικού εκφοβισμού με τα παιδιά με αναπηρία και στη συνέχεια περιλαμβάνεται μια ερευνητική διαδικασία επί αυτού του θέματος. Για τους σκοπούς της έρευνας, χρησιμοποιήθηκε η ποιοτική προσέγγιση με συνεντεύξεις από 8 γονείς (παιδιών με αναπηρία) και 8 εκπαιδευτικούς (γενικής και ειδικής αγωγής) από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Από την έρευνα προέκυψε ότι όλα τα παιδιά με αναπηρία είχαν μια τουλάχιστον εμπειρία πάνω σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Επίσης, τα αποτελέσματα της έρευνα βρίσκονταν σε αντιστοιχία σε σχέση με τα ευρήματα της επιστημονικής βιβλιογραφίας. Μέσα από την έρευνα διερευνήθηκαν οι μορφές που υφίστανται τα παιδιά και αν επηρεάζει το φύλο και ηλικία στη μείωση ή στην αύξηση του φαινομένου. Επιπλέον, εντοπίστηκαν οι επιπτώσεις που έχει ο σχολικός εκφοβισμός στην ψυχική υγειά των παιδιών και αναφέρθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης των περιστατικών από τους εκπαιδευτικούς και από τους γονείς. Τέλος, σχολιάστηκε από τις δυο ομάδες των συμμετεχόντων, ο τρόπος αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών σε περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού από τους εκπαιδευτικούς.