Msc Child and Adolescent Mental Health (Distance Learning) - Ψυχική Υγεία Παιδιού και Εφήβου (Εξ Αποστάσεως)
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Msc Child and Adolescent Mental Health (Distance Learning) - Ψυχική Υγεία Παιδιού και Εφήβου (Εξ Αποστάσεως) by Subject "ασυνόδευτοι ανήλικοι"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
- PublicationΗ διευρεύνηση του δευτερογενούς τραύματος σε επαγγελματίες που υποστηρίζουν ασυνόδευτους ανηλίκους στην Ελλάδα(Σχολή Επιστημών της Αγωγής,Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών : Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Συμπεριφοράς : Πρόγραμμα Σπουδών : Ψυχική Υγεία Παιδιού και Εφήβου, 2023-03-10)
;Δρόσου, Δάφνη-ΙωάνναΑθανασίου, ΕλένηΑνάμεσα στον προσφυγικό πληθυσμό που βρίσκεται στην Ελλάδα, εντοπίζεται ένας μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων, μια ομάδα πληθυσμού ιδιαίτερα ευάλωτη και επιρρεπής σε κινδύνους. Οι εργαζόμενοι στα πλαίσια στέγασης και υποστήριξης ασυνόδευτων ανηλίκων έρχονται αντιμέτωποι με τις πολλαπλές ανάγκες και απαιτήσεις του εργασιακού τους χώρου. Η εργασία με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μπορεί να επιφέρει προκλήσεις όπως είναι συμπτώματα δευτερογενούς τραύματος και επαγγελματικής εξουθένωσης, φαινόμενα που κατ’ επέκταση μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα της επαγγελματικής ζωής. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση της ύπαρξης δευτερογενούς τραύματος στους επαγγελματίες που εργάζονται σε πλαίσια στέγασης και υποστήριξης ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ποσοτική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 213 επαγγελματίες από διάφορα πλαίσια στην Ελλάδα. Χρησιμοποιήθηκαν δύο βασικά εργαλεία μέτρησης, η κλίμακα μέτρησης της δευτερογενούς μετατραυματικής συνδρομής και η κλίμακα αξιολόγησης της ποιότητας της επαγγελματικής ζωής καθώς και ένα ερωτηματολόγιο δημογραφικών και επαγγελματικών χαρακτηριστικών. Τα πορίσματα της έρευνας έδειξαν πως οι επαγγελματίες που εργάζονται με ασυνόδευτους ανηλίκους στην Ελλάδα εμφανίζουν μετρίου βαθμού συμπτώματα δευτερογενούς μετατραυματικής συνδρομής όπως και μέτρια επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης και επαγγελματικής ικανοποίησης. Εντοπίστηκε μέτριος βαθμός συσχέτισης της επαγγελματικής εξουθένωσης με το δευτερογενές τραύμα, ενώ και τα δύο φαινόμενα αυτά παρατηρήθηκε πως σχετίζονται με το φύλο διότι, όπως αναδείχθηκε, οι γυναίκες συγκέντρωσαν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης. Τα αποτελέσματα της έρευνας και οι προτάσεις για μελλοντικές αναλύσεις μπορεί να καταστούν χρήσιμες για την καταγραφή των συνθηκών της επαγγελματικής ζωής αλλά και την υπογράμμιση της ανάγκης για στοχευμένη υποστήριξη και παροχή εποπτείας στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε πλαίσια παιδικής προστασίας.